Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Special-afdeling

Vores specialafdeling består af et K-tilbud og et G-tilbud.

 

G-klasserne på Solbakkeskolen

Specialklasserne er en kommunal specialklasserække for elever med generelle læringsvanskeligheder. Vi holder til på 1. sal, med udsigt til Mylius Erichsens Vej. Der er 30-34 elever fordelt på tre klasser, dækkende fra 1. til 10. klassetrin.

Dagligdagen 

Der er mange hverdage på et skoleår, og her vægter vi trivsel og læring højt og som har to uadskillelige perspektiver. Vi har en tydelig forventning om at alle møder op, og er klar til undervisningen. Det betyder, at vi møder motiverede elever, som er villige til at investere energi i skolearbejdet og dermed læring. Vores udgangspunkt er, at alle elever, uanset udfordringer, kommer i skole for at blive dygtigere - hver dag, hver time. 

Klasserne bærer præg af en positiv stemning med gode relationer mellem elever - og mellem elever og lærere. 

Når man lærer langsomt, er der særlige hensyn, vi tager. Der er brug for ekstra gentagelser, tydelige instrukser, elevaktivering, nærhed og spændende relevante temaer. Vi vil gerne gøre vores elever livsduelige. Derfor er Life Skills et begreb, der skinner igennem i dagligdagen. Life Skills er et samlende begreb, som viser at undervisningen giver mening i livet, både nu og efter folkeskolen. Undervisningen kvalificerer til at tage aktivt del i verden! 

 

K-klasserne (Kontaktklasse) på Solbakkeskolen

Kontaktklasserne på Solbakkeskolen er et undervisnings- og fritidstilbud for børn og unge med gennemgribende udviklingsforstyrrelser fra 0. – 10. klasse.

Hoveddiagnosen er som regel Aspergers syndrom, Infatil autisme eller Atypisk autisme. Eleverne kan også have andre diagnoser, f.eks. i kombination med angst, ADHD, OCD, Tourettes syndrom m.fl.

Eleverne visiteres gennem PPR. 

Med udgangspunkt i det enkelte barns styrker og potentialer arbejder skolen, afdelingen og det enkelte team professionelt sammen om det enkelte barn og gruppens læringsmål og – progression. Dette sker i tæt samarbejde med betjenings-teamet fra PPR, som tæller en talepædagog, en fysioterapeut og en psykolog.

Vi lægger vægt på et roligt miljø i en struktureret skole og fritidsdel. I K-klasserne vægter vi en kombination af faglig undervisning, øvelse i faglige og almene færdigheder samt opøvelse af sociale færdigheder.

 

Individuel undervisningsplan

Alle elever har en individuel undervisningsplan (SPE = Specialpædagogisk elevplan), som kan ses på www.minuddannelse.net. Derudover arbejdes der med synliggørelse af læring gennem individuelle og fælles læringsmål, som fastsættes af lærerne sammen med den enkelte elev.

 

Folkeskolens prøver

Vi tilbyder folkeskolens prøver i dansk, engelsk, matematik og Life Skills (kaldet Aalborg prøven). 

Vi ser prøverne som inkluderende og tilstræber at alle 9./10. klasses elever, går op til mindst to prøver. Vi har erfaring med, at selvom karakteren måske ikke giver adgang til ordinær uddannelse, virker den styrkende på elevens selvbeskrivelse. Med andre ord, man kan godt være stolt over at være inkluderet i en prøve - uden at karakteren ødelægger følelsen. 

 

Forældresamarbejde

Vi vægter et tæt forældresamarbejde. Vi tjekker Aula dagligt, og vi forventer, at forældrene ligeledes gør dette. Forældrenes engagement er i høj grad med til at styrke elevernes skolegang. Lige fra gode arrangementer i klasserne, vigtig opfølgning i dagligdagen til aftaler i fritiden. Samtidig er forældrene også gode til at træde til, når udskolingseleverne skal transporteres til skolepraktik i den anden ende af byen. Vi er vant til, og sætter pris på, at forældrene løfter vores tilbud og får tingene til at lykkes, til stor glæde for eleverne. 

 

Inklusion

Vores elever skal og bør inkluderes i skolens almenklasser, hvis muligheden øjner sig. Vi mener, at det gavner eleven, hvis forudsætninger for at deltage i et fag eller flere, er til stede. Det er en mulighed, som forældre og lærere altid har for øje. 

 

Fritidstilbud i Special

Der er tilbud om DUS for afdelingens yngste elever. Dussen er placeret på 4. finger i umiddelbar nærhed af klasserne, som sammen med et dedikeret DUS-lokale, danner rammen om DUS. 

Eleverne på mellemtrinet og i udskolingen har dagligt tilbud om juniorklub/klub. Juniorklubben og klub deler lokaler i kælderen under 4. finger. 

Ligesom i DUS, tilbyder vi i vores klub, vores unge, fritidsaktiviteter i et trygt og udviklende miljø, ligeledes med kendte voksne, som også er med i skoledelen. Desuden afholdes der klubaftener for henholdsvis de unge i juniorklubben samt de unge i klub. Disse aftener kan foregå både på skolen eller ude i byen. 

Muligheden for at være sammen med elever fra almen vurderes løbende.

 

Specialafsnittet kan kontaktes på følgende adresse: 

Godthåbsgade 8

9400 Nørresundby

Telefon: 9931 4125

Mail: ppr-specialafsnit@aalborg.dk